Rocky road is altijd een succes bij mijn familie. Omdat een lokale supermarkt een Rocky road taart begon te verkopen kwam ik op het idee om mijn eigen variant hierop te maken, dit tot grote vreugde van mijn familie!
Chocolade cake:
- 270 gram pure chocolade
- 270 gram boter
- 400 gram suiker
- 8 eieren
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels vanille-extract
- 135 gram bloem
Marshmallow*:
- 2 eiwitten
- 450 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram glucosestroop
- 10 blaadjes gelatine
- 2 vanillestokjes
Topping:
- 1 rol Oreo koekjes (of andere koekjes naar smaak)
- ongezouten cashewnoten (of andere noten naar smaak)
Chocoladecake
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee springvormen van 23 centimeter doorsnede in en bekleed de bodems met bakpapier.
Snijdt de chocolade fijn en de boter in stukjes. Doe deze samen in een hitte bestendige kom en smelt de chocolade en boter au bain-marie. Als het geheel gesmolten is haal je het van de hitte af en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng in een aparte kom de suiker, eieren, het zout en vanille-extract samen tot een luchtig geheel met de mixer. Spatel de bloem er doorheen tot het goed gemengd is.
Voeg vervolgens het chocolade en botermengsel er doorheen.
Verdeel het beslag over de springvormen en bak de cake 25-30 minuten af in de oven. De cake is goed wanneer een sate-prikker er schoon uit komt.
Laat de cakes vervolgens zo’n 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze dan uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen.
Marshmallow:
*Dit is een vrij precies recept dus lees het goed door voordat je ermee aan de slag gaat en zet alle spullen alvast klaar. Als je met kinderen samen bakt let goed op met de suikersiroop, deze wordt erg heet!
Meng de glucosestroop en kristalsuiker in een kleine pan met 250 ml koud water en zet op laag vuur. Verwarm al roerend tot alle suiker is opgelost en je een heldere siroop hebt.
Laat de blaadjes gelatine in 125 ml water weken.
Draai het vuur, als de siroop helder is, hoog en zet er je suikerthermometer in. Laat de siroop zonder roeren doorkoken. Wanneer de siroop 110 graden is, zet je het pannetje met gelatine en water op matig vuur en blijf roeren tot de blaadjes opgelost zijn.
Klop de eiwitten in een elektrische mixer met mengkom tot zich stijve pieken vormen. Schenk de siroop er rustig en voorzichtig bij wanneer deze precies 122 graden is. Dit doe je langs de kant van de draaiende mixer.
Vervolgens giet je er ook de opgeloste gelatine voorzichtig bij.
Splits de vanillestokjes en schraap het merg eruit, dit doe je bij het mengsel in de mixer en laat het vervolgens 6-8 minuten draaien.
Samenstellen:
Wanneer de marshmallow klaar is en nog vloeibaar is het tijd om de taart in elkaar te zetten. Belangrijk is hierbij ook dat de cakes goed zijn afgekoeld.
Zet je eerste cake op een bord of taartkarton. Schep hier ongeveer ¼ van de marshallow op en smeer deze mooi uit over de bovenkant van de taart. Meer of minder mag natuurlijk altijd, net wat je zelf wil.
Breek vervolgens wat koekjes en nootjes en verdeel deze over de marshmallow.
Om de bovenste cake goed te laten plakken heb ik ongeveer een eetlepel marshmallow weer op de koekjes en nootjes gedaan in het midden van de cake. Je legt hier de tweede cake op kop op (zodat de strakke onderkant van de cake zichtbaar is en de cake recht is aan de bovenkant).
Ook op deze cake smeer je weer ongeveer ¼ van de marshmallow. Vervolgens strooi je weer wat gebroken koekjes en nootjes over de bovenkant van de cake.
Laat de taart nog ongeveer 2 uur in de koelkast staan zodat de marshmallow helemaal kan opstijven en afkoelen. Daarna is hij klaar om gegeten te worden.
Voor dit recept heb je ongeveer de helft van de marshmallow nodig. Maak je het hele recept dan kan je de overige marshmallow in een bakblik van 20×20 cm laten opstijven. Dit blik bedek je dan eerst met een mengsel van 25 gram poedersuiker en 25 gram maizena. Dit meng je en vervolgens zeef je de helft hiervan over de boden van je bakblik. De andere helft zeef je over de marshmallow als deze in het bakblik zit.