CupCakeCute
Baktermen

Op deze pagina zal ik wat bak termen uitleggen die je vaak tegenkomt tijdens het zoeken naar recepten. Wat hier komt te staan is mijn uitleg over bepaalde termen gemengd met wat info van het internet om het duidelijk te maken. Als je iets mist hoor ik het graag!

Cupcake: een cupcake is een klein cakeje dat je vindt in een papieren wikkeltje en dat je in allerlei smaken kan maken. Een cupcake wordt vaak versierd met fondant, marsepein of een topping. De naam is waarschijnlijk afhankelijk van het feit dat de eerste cupcakes vroeger gegeten werden uit een kopje.

Muffin: een muffin is een soort broodje dat ook vaak te vinden is in een papieren wikkeltje, net zoals de cupcake. Bij het maken van muffins wordt er in tegenstelling tot bij de cupcakes olie gebruikt in plaats van boter. Een muffin wordt officieel vaak bij het ontbijt of bij de lunch gegeten.

Marsepein: marsepein is ook een soort deeg dat wordt gebruikt om o.a. taarten en cupcakes te versieren. Het wordt gemaakt met amandel en suiker. Marsepein lijkt erg op amandelspijs maar de verhouding suiker en amandel zorgt voor het verschil tussen deze twee producten. Tegenwoordig is ook marsepein in veel winkels aan te komen en is het in allerlei kleuren beschikbaar.

Rolfondant: rolfondant is een soort suikerdeeg dat wordt gebruikt om o.a. taarten en cupcakes te versieren. Het is in deze tijd veel te vinden in winkels en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Rolfondant wordt meestal, met een speciale roller, uitgerold op poedersuiker of maizena om te voorkomen dat het aan het oppervlak plakt.

Glazuur: glazuur is erg divers. Zo is er het alom bekende glazuur dat je bovenop tompoezen etc vindt. Dat is een glimmend glazuur, vaak erg zoet en kan gemakkelijk gekleurd worden. Dit glazuur kan je gemakkelijk zelf maken door poedersuiker te mengen met een vloeistof als water of vruchtensap of limonade, afhankelijk van de kleur en smaak die je wilt bereiken. Er bestaan ook nog boterglazuur en roomkaas glazuur, ook wel cream cheese icing genoemd.

Boterglazuur: boterglazuur is een glazuur dat wordt gebruikt om taarten, cupcakes etc. te versieren. Boterglazuur is gemakkelijk te maken door zachte boter te mengen met poedersuiker, wat melk en een smaakstof. De smaak kan gemakkelijk aangepast worden door er bijvoorbeeld de pitjes uit een vanille peul, gehakt fruit, jam of cacao poeder door te mengen. Ook kan de kleur aangepast worden door middel van vloeibare kleurstof, deze kan simpelweg door het glazuur gemixt worden. Als je vindt dat het glazuur te dun is, bijvoorbeeld door het toevoegen van fruit, kan je er nog wat poedersuiker doorheen mengen. Wanneer je vindt dat het te stevig is kan je er nog wat melk doorheen mengen. Om een mooi resultaat te krijgen wanneer je het glazuur opspuit is het aan te raden om het, in de spuitzak, nog wat op te laten stijven in de koelkast, je hebt tenslotte zachte boter gebruikt.

Roomkaas glazuur: roomkaas glazuur is een glazuur dat wordt gebruikt om taarten en cupcakes te versieren of om macarons mee te vullen. Ook dit is een gemakkelijk te maken glazuur waarvoor je boter en roomkaas mengt met poedersuiker en een smaakstof. Ik heb lang gezocht naar de kaas die hiervoor gebruikt kan worden. Ik gebruik hiervoor altijd Mon chou maar je kan ook een roomkaas zoals Philadelphia gebruiken. Om een smaak toe te voegen aan dit glazuur kan je er bijvoorbeeld de pitjes uit een vanille peul, gehakt fruit, jam of cacao poeder door mengen. Ook kan de kleur aangepast worden door middel van vloeibare kleurstof, deze kan simpelweg door het glazuur gemixt worden. Wanneer je vindt dat het glazuur te dun is, bijvoorbeeld door het toevoegen van fruit, kan je er nog wat poedersuiker doorheen mengen. Als je vindt dat het te stevig is kan je er nog wat melk doorheen mengen. Om een mooi resultaat te krijgen wanneer je het glazuur opspuit is het aan te raden om het, in de spuitzak, nog wat op te laten stijven in de koelkast, je hebt tenslotte zachte boter en roomkaas gebruikt.

Ganache: ganache is een soort chocoladeglazuur dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Een basis ganache bestaat uit gesmolten chocolade en slagroom. Vaak wordt ganache gebruikt om gebak te versieren maar het wordt ook gebruikt bij het maken van bon bons als omhulsel of als vulling, dan wordt er vaak nog een extra smaak aangegeven zoals aardbei of koffie.

Macaron: een macaron is een koekje. Het heeft wat weg van merengue, maar ook van een bitterkoekje en heeft een zachte vulling. De ingrediënten van een macaron zijn eiwit, amandel, water, suiker en poedersuiker. De vulling van een macaron kan erg divers zijn, zo kunnen ze gevuld worden met jam, glazuur, ganache etc. Deze vulling maakt dat de koekjes aan elkaar plakken en geeft het koekje veel smaak.

Merengue: merengue is een eiwitschuim dat stijf wordt geklopt met suiker. De suiker zorgt ervoor dat het eiwitschuim in volume toeneemt en ook groot blijft. Het eiwitschuim wordt vervolgens op lage temperatuur gebakken in de oven en moet vaak lange tijd bakken. Merengue wordt voor verschillende doeleinden gebruikt zoals als taartbodem of ter decoratie.