Pecan karamel merengue ijsrol
Ingredients
- Merengue
5 Eiwit
260 gram Kristalsuiker
Snufje zout
200 gram Ongezouten pecannoten
1/2 blik Dulce de leche
200 gram Gecondenseerde melk
300 ml Slagroom
1 Vanillepeul
30 gram Ongezouten pecannoten, grof gehakt
Bereiding
Voor de dulce de leche zet je een gesloten blikje gecondenseerde melk in een pan met kokend water, laat het zo’n 2,5 tot 3 uur in het kokende water staan, haal het er dan uit en laat afkoelen.
Verwarm voor de merengerol de oven voor op 200 °C en bedek een ovenplaat van 37 bij 25 cm met bakpapier. Hak de pecannoten in fijne stukjes en zet aan de kant. Doe de eiwitten in een ontvette kom met het snufje zout. Begin dit op te kloppen op hoge snelheid en zodra het schuimt voeg je de suiker geleidelijk aan toe. Zodra je alle suiker hebt toegevoegd blijf dan nog 5 minuten doorkloppen tot het eiwit in glanzende stijve pieken blijft staan. Meng er dan voorzichtig (zodat je de lucht er niet uit slaat) met een spatel de gehakte pecannoten doorheen. Bak de meringue eerst voor 12 minuten op 200 °C en zet dan de oven terug op 160 °C en bak nog eens 20 minuten.
Na het bakken haal je de meringue uit de oven en leg je deze met de bovenkant op een schoon bakpapiertje, haal het bakpapier van de bodem af en laat afkoelen.
Voor de vulling klop je de slagroom met het suiker tot het dik maar net niet helemaal stijf is. Schraap vervolgens het merg uit het vanillestokje en meng deze samen met de gecondenseerde melk door de slagroom. Klop dit samen op tot het goed gemengd en stevig is.
Als de merengue goed is afgekoeld verdeel over de onderkant hiervan de dulce de leche en de gehakte pecannoten. Verdeel hierover het slagroommengsel maar laat hierbij zo’n 2 cm van 1 van de korte kanten vrij. Rol de merengue voorzichtig op zodat de vulling er niet uit loopt. Leg de rol op een bakpapiertje op een snijplank of ovenplaat die geschikt is om in de vriezer te gaan. Laat het voor minimaal 2 uur in de vriezer liggen voordat je er plakken van snijdt.