Melo-cakes
/ 1062 views /
0 reacties
Moeilijkheidsgraad Beginner
Laatst zag ik ze weer liggen in de winkel, Melo-cakes van Milka. Nou is het geen geheim dat ik graag marshmallow maak en dit bracht me op het idee om zelf te proberen om Melo-cakes te maken. Hier heb ik het recept uitgewerkt zoals ik ze heb gemaakt.
Dit recept is voor ongeveer 50 stuks.
Dit recept is voor ongeveer 50 stuks.
Koekjes:
- 250 gram bloem
- ½ ei
- 1 theelepel vanille extract
- ¼ theelepel zout
- 185 gram boter, op kamertemperatuur
- 125 gram witte basterdsuiker
Marshmallow:
- 2 eiwitten
- 450 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram glucosestroop
- 10 blaadjes gelatine (19 gram, als je andere gelatine gebruikt dan die van Dr. Oetker is het handig om af te wegen)
- 2 vanillestokjes
Afwerking:
- 400 gram melkchocolade
Koekjes:
Meng voor de koekjes alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
Meng voor de koekjes alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
Maak van het deeg een plak en wikkel deze in vershoudfolie en laat het deeg voor minimaal een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Als het deeg heeft gerust rol je het uit tot ongeveer 4 mm dikte, op een met bloem bestoven werkblad. Zorg ervoor dat je werkblad ruim bedekt is met bloem want je wil niet dat het deeg vast plakt aan je werkblad.
Steek er vervolgens rondjes van ongeveer 5 cm in diameter uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat je over hebt kneed je weer samen en kan je weer uitrollen. Zorg ervoor dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen. Als het goed is lopen ze niet uit maar als dit wel gebeurd wil je niet dat ze allemaal tegen elkaar aan liggen.
Bak de koekjes af in de oven voor ongeveer 15 minuten. En laat ze op een rooster afkoelen.
Marshmallow:
Meng de glucosestroop en kristalsuiker in een kleine pan met 250 ml koud water en zet op laag vuur. Verwarm al roerend tot alle suiker is opgelost en je een heldere siroop hebt.
Laat de blaadjes gelatine in 125 ml water weken.
Draai het vuur, als de siroop helder is, hoog en zet er je suikerthermometer in. Laat de siroop zonder roeren doorkoken. Wanneer de siroop 110 graden is, zet je het pannetje met gelatine en water op matig vuur en blijf roeren tot de blaadjes opgelost zijn.
Klop de eiwitten in een elektrische mixer met mengkom tot zich stijve pieken vormen. Schenk de siroop er rustig en voorzichtig bij wanneer deze precies 122 graden is. Dit doe je langs de kant van de draaiende mixer.
Vervolgens giet je er ook de opgeloste gelatine voorzichtig bij.
Splits de vanillestokjes en schraap het merg eruit, dit doe je bij het mengsel in de mixer en laat het vervolgens 6-8 minuten draaien.
Als dit klaar is doe je de marshmallow in een spuitzak met glad spuitmondje.
Spuit de marshmallow op de afgekoelde koekjes. Dit doe je door de spuitzak boven het midden van het koekje te houden en te spuiten tot de marshmallow tot aan de randjes van de koekjes komt. Dan trek je de spuitzak weer omhoog.
Laat vervolgens de marshmallow zo’n 2 uur uitdrogen voordat je verder gaat met de volgende stap.
Afwerking:
Snijd de chocolade in kleine stukjes.
Doe 3 kwart van de chocolade in een hitte bestendige schaal en smelt deze au-bain-marie. Als deze chocolade gesmolten is haal je deze van de warmtebron en meng je de andere kwart chocolade er doorheen.
Als alle chocolade vervolgens is gesmolten dip je hier één voor een de koekjes op kop in.
Laat ze vervolgens opstijven op een rooster.