CupCakeCute

Citroen kokos taartje

/ 173 views / 0 reacties
Moeilijkheidsgraad Beginner
Dit taartje maak je in een siliconen taartvorm zoals deze (de mijne komt van Ali expres). Lees voordat je begint goed het recept door want er gaat behoorlijk wat tijd in zitten en je moet de stappen in de juiste volgorde doorlopen. Je kan uit dit taartje 8 stukken halen.
Biscuit
  • 150 gram eiwit
  • 110 gram kristalsuiker
  • 100 gram eidooiers
  • 8 gram maïzena
  • 105 gram bloem
  • Snufje zout
  • 10 gram geraspte kokos
Citroen-limoen jam
  • 250 ml citroen en limoensap (van de citroenen en limoenen die je ook hebt gebruikt voor de schil)
  • Schil van 4 citroenen
  • Schil van 2 limoenen
  • 500 ml water
  • 1 kilo geleisuiker
Lemoncurd
  • 125 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 citroenen, sap en rasp
  • 1 limoen, sap en rasp
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 blaadjes gelatine
Kokosmousse
  • 350 ml kokosmelk
  • 500 ml slagroom
  • 4 gelatineblaadjes
  • 75 gram suiker
  • 30 gram geraspte kokos
Mirrorglaze
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • 300 gram kristalsuiker
  • 150 gram water
  • 350 gram witte chocolade in stukjes
  • 19 gram gelatinepoeder (+125 ml water om in op te lossen)
  • Kleurstof naar keuze
Jam
Was de schil van de citroenen en limoenen erg goed.
Snij de schil van de citroenen en limoenen heel dun af, zonder het witte gedeelte.
Snij de schilletjes in hele dunne reepjes.
Doe dit in de pan met alle andere ingrediënten en roer goed door.
Breng dit aan de kook en laat goed doorkoken tot het de gewenste dikte heeft bereikt.
Ik merkte dat ik hiervoor best lang moest koken.
Kook een schone pot voor 10 minuten uit en doe hier de jam in, laat afkoelen.
Lemoncurd
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Doe de boter, het suiker, het sap en rasp van de citroenen en limoen in een hittebestendige kom en roer goed door elkaar.
Verwarm het mengsel au-bain-marie tot de boter gesmolten is.
Haal de kom vervolgens van de warmtebron en voeg de eieren en eidooier toe en roer dit goed door.
Zet de kom weer terug op de au-bain-marie en blijf goed roeren tot het mengsel dik begint te worden.
Houdt een thermometer in de curd, deze is klaar bij een temperatuur van 80 graden.
Zorg ervoor dat de curd niet gaat koken want dan krijg je stukjes gestold ei erin en dat wil je niet.
Haal de lemoncurd van de warmtebron als deze klaar is en doe deze door een zeef.
Vervolgens roer je er de gelatineblaadjes doorheen. (De gelatine is optioneel maar als je hem alleen gebruikt in gebak is het wel zo handig zeker te weten dat de curd stevig is.)
Doe de curd in een gesteriliseerde pot en laat afkoelen.
Biscuit
Klop de eiwitten in een vetvrije kom, samen met de suiker stijf (het moet in pieken blijven staan).
Verwarm de oven voor op 230 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
Klop de eidooiers in een andere kom los en spatel ze door het eiwitmengsel tot ze goed gemengd zijn.
Zeef de bloem met maïzena en het zout boven het eimengsel en spatel door elkaar tot een mooi beslag. Let hiermee op dat je niet alle lucht eruit klopt.
Giet het beslag op je bakplaat en strijk het glad. Strooi er vervolgens de geraspte kokos overheen.
Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 9 minuten.
Haal de biscuit na het bakken meteen van de bakplaat af om af te laten koelen.
Haal het bakpapier van het biscuit af, in plaats van andersom, dan heb je meer kans op succes.
Kokosmousse
Laat de gelatine in koud water weken.
Doe de kokosmelk met geraspte kokos en suiker in een pannetje en verwarm tot aan het kookpunt.
Haal het pannetje van het vuur en roer de gewelde gelatine hier doorheen.
Laat dit wat afkoelen.
Klop in een koude kom de slagroom stijf.
Meng de twee onderdelen voorzichtig zodat je de luchtigheid van de slagroom niet verliest.

Mirrorglaze
Meng de gelatine met het water en zet voor 5 minuten aan de kant.
Verwarm de gecondenseerde melk, suiker en water in een pannetje en laat het sudderen.
Doe de gelatine voor 20 seconden in de magnetron om te laten smelten.
Haal van het vuur en meng er de gelatine doorheen tot het is opgelost.
Doe de stukjes witte chocolade in een warmtebestendige kom en giet hier het warme mengsel overheen. Laat dit voor 5 minuten staan.
Als de chocolade zacht is geworden voeg je de kleurstof naar wens toe en meng je dit met een staafmixer en giet door een zeef om eventuele klontjes eruit te halen.
Laat voor ongeveer 5 minuten afkoelen zodat de mousse niet smelt.
Samenstellen
Snij twee rondes uit het biscuit, op het goede formaat dat ze in je vorm passen.
Smeer eerst een dun laagje jam op je biscuit en dan een laagje lemoncurd.
Leg vervolgens een laagje biscuit hierop en ook daarop smeer je een dun laagje jam en een laagje lemoncurd, strooi hier eventueel wat geraspte kokos overheen.
Dit leg je op een taartkartonnetje en pak je voorzichtig in met huishoudfolie.
Laat dit ongeveer 2 uur in de vriezer goed bevriezen.
Vul je siliconen vorm voor 2/3 met de kokosmousse en zet dit voor 15 minuten in de vriezer.
Leg je bevroren biscuit met jam en lemoncurd op de kokosmousse. Vul de rest van de vorm met de kokosmousse, dit werkt handig met een spuitzak.
Zet het taartje in z’n geheel voor zo’n 8 uur of een nacht in de vriezer.
Haal het taartje uit de vriezer en uit de vorm. Plaats op een kommetje of een glas en giet hier de mirrorglaze overheen, laat goed uitdruppen.
Als het is uitgedrupt veeg je de randen schoon en doe je nog wat geraspte kokos op de onderrandjes.
Laat het taartje in de koelkast ontdooien.
De mirror glaze is optioneel en kan gekleurd worden zoals je zelf wil.

0 reacties