Bramen-appel vlaai
- 250 gram bloem
- 50 gram witte basterdsuiker
- 125 gram koude boter
- 1 ei
- snufje zout
- 1-2 eetlepels koud water
- 2 eetlepels custardpoeder
- 3 eetlepels sinaasappelsap
- 2 grote appels
- 150 gram bramen
- 2 eetlepels vloeibare honing
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng de bloem met de suiker en een snufje zout. Snijdt de boter in blokjes en voeg deze toe. Meng het met je handen tot een kruimelig mengsel. Meng daarna het ei en 1-2 eetlepels (afhankelijk van de droogheid van het deeg) koud water erdoor en kneed tot het een gelijkmatige deegbal is. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
Rol na een half uur het deeg uit tot een grote lap die in de vlaaivorm past.
Vet de vlaaivorm in en bekleed de vorm met het deeg en druk de zijkanten aan.
Maak vervolgens nog wat gaatjes in de bodem zodat eventuele lucht onder het deeg weg kan.
Vulling:
Meng met een houten lepel het sinaasappelsap, de honing en het custardpoeder.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Schep de appel en bramen door het custardmengsel, het is niet erg als de bramen hierbij kapot gaan.
Schep het mengsel vervolgens in de vlaaibodem.
Bak de vlaai in het midden van de over in 30-40 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlaai buiten de oven afkoelen.