Appel speculaas koeken
Ingredients
225 gram Ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
200 gram Lichtbruine basterdsuiker
100 gram Kristalsuiker
2 eieren
1 theelepel Vanille aroma
410 gram Bloem + 1 theelepel
1 theelepel Bakpoeder
1/4 theelepel Baking soda
1 theelepel Zout
1 theelepel Speculaaskruiden + 1/4 theelepel
60 gram Schuddebuikjes
1 Granny Smith appel
1 theelepel Citroensap
- Optioneel
1 theelepel Karamelaroma
Bereiding:
Doe de boter, basterdsuiker en kristalsuiker in een mixkom en meng dit in ongeveer 2 minuten tot een egale massa. Voeg vervolgens de eieren, het vanille aroma en het karamelaroma toe en meng dit tot het één geheel is.
Meng in een aparte kom de 410 gram bloem, het bakpoeder, baking soda, het zout en 1 theelepel speculaaskruiden.
Snijd de appel in kleine blokjes en verdeel daar het citroensap, 1 theelepel bloem en ¼ theelepel speculaaskruiden doorheen.
Voeg het bloemmengsel in kleine beetjes bij het botermengsel tot het volledig is opgenomen. Meng daar vervolgens de Schuddebuikjes en appelstukjes doorheen.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol er ballen van. Strooi er eventueel nog wat Schuddebuikjes overheen. Leg de deegballen op een met folie beklede plaat en bedek ze met huishoudfolie. Laat ze vervolgens minimaal 2 en maximaal 12 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175°C, hete lucht. Verdeel de deegballen op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd er rekening mee dat ze uitzetten in de oven dus leg ze op de ovenplaat met voldoende tussenruimte.
Bak de koeken in 17 tot 22 minuten gaar in het midden van de oven. Haal ze na het bakken uit de oven, laat ze 5 minuten op de plaat afkoelen en leg ze dan op een rooster om af te koelen.