Karamel appel crumble
Ingredients
- Karamelsaus
50 ml Water
200 gram Kristalsuiker
225 ml Slagroom
1 theelepel Vanille aroma
20 gram Boter op kamertemperatuur
1 snufje Zout
- Appel
2 Granny Smith appels
10 gram Boter
50 ml Karamelsaus
- Crumble
80 gram Bloem
1/2 theelepel Kaneel
80 gram Licht bruine basterdsuiker
60 gram Roomboter (koud)
Dit recept is voor 4 personen en heerlijk om warm te eten met een bolletje ijs of wat yoghurt.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe voor de karamelsaus het water en de suiker in een hoge pan en breng dit op midden hoog vuur aan de kook. Verwarm in een ander pannetje de slagroom met het vanillearoma tot net voor het kookpunt.
Als de suiker een mooie goudgele kleur heeft gekregen voeg je de warme slagroom toe, let goed op want dit gaat erg bruisen en spetteren. Roer goed door, het kan zijn dat er klontjes ontstaan maar door te blijven roeren lossen deze op. Vervolgens roer je er het zout en de boter door totdat deze is opgelost. Laat de saus afkoelen terwijl je verder gaat met de rest van de crumble.
Je zal saus overhouden na het maken van de crumble, deze is gemakkelijk te bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat de saus wat dikker wordt na het afkoelen. Met dit recept wordt de saus redelijk dun, als je een dikkere saus wilt gebruik je minder slagroom.
Schil en snijd de appel in blokjes. Laat de boter in een koekenpan smelten en bak de stukjes appel tot ze wat zachter zijn geworden. Meng er dan de karamelsaus doorheen en doe dit in een ovenschaal.
Voor de crumble meng je alle ingrediënten met de hand door tot je mooie kruimels hebt. Dit doe je niet te lang want dan wordt de boter te zacht.
Bak de crumble in 25-30 minuten gaat. Laat heel even afkoelen voordat je opschept want door de karamel is het heel warm.