Latte macchiato caramel taart
/ 476 views /
0 reacties
Moeilijkheidsgraad Beginner
Koffie vind ik heerlijk ruiken maar het enige koffiedrankje dat ik lust is een Latte macchiato en dan het liefst met caramel. Hieruit ontstond het idee om een Latte macchiato taart te maken. Als je er zelf mee aan de slag gaat kan je nog variëren met de sterkte van de koffie.
Bodem:
- 200 gram Cafe noir koekjes (gekocht of zelfgemaakt)
- 100 gram boter
Vulling:
- 200 gram mon chou
- 1 theelepel vanillearoma
- 335 ml slagroom
- 125 gram kristalsuiker
- 5 eetlepels koude koffie (Ik heb hiervoor 2 zakjes Necafe Mocca opgelost in 100 ml kokend water maar meer kan naar wens)
- 2 gelatineblaadjes
Topping:
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje klopfix
Optioneel:
- 1 blikje Dulce de leche
- 100 gram smeltchocolade karamel (Jumbo)
Als je als decoratie ook de caramel op de taart wil begin je met het koken van de gecondenseerde melk in het blikje. Zet hiervoor een gesloten blikje gecondenseerde melk in een pan met water. Zorg ervoor dat het blikje helemaal onder water staat. Breng het water vervolgens aan de kook en laat het voor 2 uur koken in de pan. Als de tijd om is haal je het blikje uit de pan en laat je het afkoelen.
Bodem:
Bedek de boden van de springvorm (24 cm) met bakpapier. Vermaal de Café Noir koekjes tot zo klein mogelijke kruimels.
Smelt vervolgens de boter in een steelpannetje en meng deze door de koekkruimels.
Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en laat dit in de koelkast afkoelen.
Vulling:
Leg de gelatineblaadjes in koud water en laat ze voor 5 minuten weken.
Kook water en los daar de koffie in op, laat dit afkoelen.
Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in een steelpannetje met 5 eetlepels van de afgekoelde koffie. Verwarm dit tot de gelatine net is opgelost. Laat dit vervolgens afkoelen.
Klop de mon chou zacht met suiker en het vanillearoma.
Klop in een andere kom de slagroom bijna stijf.
Meng het koffiemengsel door de mon chou en mix dit vervolgens door de slagroom.
Verdeel de vulling over de bodem en strijk het glad. Zet de taart weer in de koelkast en laat het zo’n 2 uur opstijven
Topping:
Klop de slagroom met de vanillesuiker en klopfix stijf.
Verdeel dit over de taartvulliing en strijk glad.
Als de taart lang genoeg in de koelkast heeft gestaan om op te stijven snijd je de zijkanten los van de springvorm en haal je de rand en bodem weg.
Decoreer eventueel met de afgekoelde dulce de leche en de chocolade.
Voor de chocolade smelt je de chocolade. Deze verdeel je vervolgens over een strook stevig plastic dat zo lang is als de omtrek van de taart.
Wikkel de chocolade om de taart en laat deze in de koelkast weer stollen. Als de chocolade is gestold haal je voorzichtig het plastic er vanaf zodat de chocolade aan de taart blijft zitten.
Geniet van de taart!