Marshmallow
Bij ingrediënten staan de benodigdheden voor één recept marshmallow. Ik heb er dit keer voor gekozen om ongeveer de helft van het recept te gebruiken voor de kokosmarshmallows, een kwart voor gewone marshmallows en nog een kwart voor de chocolademarshmallows. Wanneer je bijvoorbeeld het hele recept kokosmarshmallows wil maken zal je daar de hoeveelheid kokos aan moeten aanpassen.
- 2 eiwitten
- 450 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram glucosestroop
- 250 ml water + 125 ml water
- 10 blaadjes gelatine
- 2 vanillestokjes
- 50 gram poedersuiker
- 50 gram maïzena
- 100 gram geraspte kokos
- 200 gram melkchocolade
Laat de blaadjes gelatine in 125 ml water weken.
Draai het vuur, als de siroop helder is, hoog en zet er je suikerthermometer in. Laat de siroop zonder roeren doorkoken. Wanneer de siroop 110 graden is, zet je het pannetje met gelatine en water op matig vuur en blijf roeren tot de blaadjes opgelost zijn.
Klop de eiwitten in een elektrische mixer met mengkom tot zich stijve pieken vormen. Schenk de siroop er rustig en voorzichtig bij wanneer deze precies 122 graden is. Dit doe je langs de kant van de draaiende mixer.
Vervolgens giet je er ook de opgeloste gelatine voorzichtig bij.
Splits de vanillestokjes en schraap het merg eruit, dit doe je bij het mengsel in de mixer en laat het vervolgens 6-8 minuten draaien.
Zet ondertussen een bakblik of ovenschaal van ongeveer 25×35 cm klaar. Meng de poedersuiker en maïzena samen. De bodem van het blik bedek je met dit mengsel. Dat doe je door het mengsel boven het blik te zeven.
Wanneer de marshmallow lang genoeg is gemixt verdeel je deze over het bakblik.
Ook de bovenkant bedek je met het mengsel van poedersuiker en maïzena.
Laat de marshmallows zo’n 2 tot 3 uur opstijven.
Als de marshmallow voldoende opgesteven is kan je uit de vorm halen. Dit doe je door de randen los te snijden, als je dit goed doet kan je het bakblik om keren boven een snijplank en valt de marshmallow eruit.
Vervolgens snij je de marshmallow. Doe dit met een scherp mes. De randjes zullen dan nog plakken, wentel de marshmallows dan door het overgebleven poedersuiker en maïzenamengsel.
Kokosmarshmallows
Voor de kokosmarshmallows vervang je het mengsel van poedersuiker en maïzena voor een dikke laag kokos. Na het snijden van deze marshmallows wentel je ze door de overgebleven kokos.Chocolademarshmallows
Voor de chocolademarshmallows gebruik je de gewone marshmallows. Klop hier zoveel mogelijk van het poedersuiker en maïzenamengsel vanaf.
Snijd de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie of in de magnetron.
Prik de marshmallows aan een cocktailprikker en doop ze in de chocolade, help eventueel met een lepeltje om de marshmallows te bedekken met chocolade. Tik zachtjes met de cocktailprikker tegen de rand van het schaaltje waar de chocolade in zit om voor een gelijkmatig laagje te zorgen.
Zet de marshmallows op een schoon vel bakpapier, haal de cocktailprikker eruit en laat ze opstijven in de koelkast.
Bewaar de marshmallows in een lucht dichte bak. De chocolademarshmallows bewaar je in een lucht dichte bak in de koelkast.