CupCakeCute

Slagroomtaart

/ 2900 views / 0 reacties
Moeilijkheidsgraad Beginner
Toen mijn nieuwe website online ging kreeg ik van mijn broer de opmerking dat hij het recept voor slagroomtaart nog miste. Tijd dus om ook dit recept uit te werken.
Ik heb hiervoor een springvorm van 22 cm gebruikt en er 10 ruime stukken uit gesneden.
Biscuit
  • 250 gram ei
  • 150 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 110 gram bloem
  • 35 gram maizena
Banketbakkersroom
  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels bloem
Jam
  • 500 gram aardbeien
  • 1 eetlepel citroensap
  • 555 gram geleisuiker
Afwerking
  • 500 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 zakjes klopfix
  • 1 zakje nougatine van Dr. Oetker
  • Fruit en chocolade naar keus voor versiering
Biscuit
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eieren, suiker en vanillesuiker samen schuimig en luchtig. Doe dit in ongeveer 10 minuten, waarbij je langzaamaan van lage naar de hoogste stand gaat.
Wanneer dit stevig genoeg is geklopt zeef je de bloem en maïzena boven het mengsel en vouw je dit er voorzichtig doorheen met een spatel.
Doe dit rustig en voorzichtig maar wel goed zodat alle ingrediënten goed zijn gemengd. Als je dit te haastig en niet voorzichtig doet dan sla je weer alle lucht uit het ei.
Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak het voor 30-35 minuten in de oven. Je kan testen of de biscuit goed gaar is door er met een sate-prikker in te prikken en deze er schoon uit komt.
Als de biscuit klaar is haal je deze zo snel mogelijk uit de bakvorm zodat deze goed kan afkoelen en niet verder gaart.

Jam

Dit kan je het beste een dag van te voren maken zodat de jam goed kan afkoelen en opstijven.

Snijd de aardbeien in kleine stukjes en toe deze in een grote kookpan.
Voeg de suiker en het citroensap toe aan de aardbeien.
Breng dit vervolgens aan de kook en laat het voor ruim een half uur koken en indikken. Blijf ondertussen goed roeren.
Als de jam de goede dikte heeft bereikt doe je deze in een pot die je voor 10 minuten in kokend water hebt uitgekookt.
Doe de jam warm in de pot, zet deze vervolgens op kop om af te laten koelen. Eenmaal afgekoeld kan de jam in de koelkast bewaard worden voor gebruik.

Banketbakkersroom

De banketbakkersroom heeft een tijdje nodig om af te koelen, als je met het recept aan de slag gaat is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt.

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
Doe de melk samen met de helft van de suiker en het merg uit het vanillestokje in een kookpan. Breng dit zachtjes aan de kook terwijl je dit door blijft roeren.
Meng in een andere kom ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker.
Als dit goed is gemengd, roer je hier ook de bloem doorheen.
Meng een scheutje melk door de eidooiers, blijf goed roeren zodat de eidooiers wel garen maar niet te snel gaar worden en je soort scrabled eggs krijgt.
Als dit goed is gemengd doe je het mengsel bij de rest van de melk in de pan. Breng dit weer aan de kook waarbij je steeds goed blijft roeren. Kook voor ongeveer 5 minuten.
Laat het daarna in een, met water omgespoelde schaal, afkoelen. Dek de room tijdens het afkoelen af met huishoudfolie wat je direct op de banketbakkersroom aanbrengt.
Als het helemaal af is gekoeld, is de banketbakkersroom klaar voor gebruik.

Afwerking
Klop de slagroom stijf met 2 zakjes vanillesuiker en 2 zakjes klopfix.

Taart maken
Wanneer je alle onderdelen klaar hebt is het tijd om de taart in elkaar te zetten. Allereerst snijd je de biscuit horizontaal 2 keer door zodat je 3 gelijke plakken biscuit krijgt.
Leg de onderste plak biscuit op een taartkarton.
Op de eerste laag biscuit verdeel je de banketbakkersroom gelijkmatig.
Hier leg je vervolgens een plak biscuit op waar je een deel van de jam op verdeeld. Deze laag kan je zo dik of dun maken als je zelf wil. Hier bovenop leg je dan de laatste plak biscuit.
Druk alle lagen zachtjes aan zodat ze stevig op elkaar liggen.
Smeer vervolgens de zijkanten en bovenkant van de taart in met een dun laagje van de opgeklopte slagroom.
Doe de nougatine in een schaaltje zodat je deze bij de hand hebt.
Pak de taart op en houd deze op je ene hand terwijl je met je andere hand de nougatine tegen de zijkanten van de taart drukt. Je kan hier eventueel een bord onder zetten om de overige nougatine op te vangen.
Door de slagroom blijft de nougatine aan de taart plakken. Draai de taart voorzichtig rond totdat de hele zijkant bedekt is met nougatine.
Zet de taart weer terug op je werkblad om hem verder af te maken.
Doe de slagroom die je over hebt in een spuitzak met een kartel spuitmondje.
Spuit langs de rand van de taart aan de bovenkant toefjes van slagroom. Gebruik de slagroom om de rest van de taart op te vullen met banen slagroom en in het midden een grote toef.
Decoreer de taart naar wens met fruit, chocolade, snoepjes of wat je maar wil.

De taart is 2 dagen houdbaar in de koelkast.

0 reacties