Voorjaarssoesjes
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 1/4 theelepel zout
- 3 à 4 eieren
- 100 gram rijpe mango
- 75 gram passievruchtpulp (van 3 of 4 passievruchten)
- 125 gram kristalsuiker
- 100 gram boter, in stukjes (op kamertemperatuur)
- 5 eidooiers, losgeklopt
- 1 gelatineblaadje
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
- 1 zakje klopfix
- 300 gram witte chocolade
- 50 gram roomboter
- 200 gram geraspte kokos
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Doe de melk, het water, het zout en de boter in een pan. Snijdt de boter in kleine stukjes zodat deze gelijkmatig kan smelten.
Breng dit voorzichtig aan de kook, zorg ervoor dat de boter eerder volledig is gesmolten dan dat het mengsel kookt.
Als het mengsel kookt haal je de pan van het vuur en doe de bloem erbij.
Roet het meteen goed door tot alle bloem is opgenomen en zet vervolgens de pan terug op middelhoog vuur.
Blijf voor 2 tot 3 minuten goed roeren. Ondertussen zal het mengsel wat gaan sissen, een bal vormen en aan de bodem van de pan bakken.
Tijdens dit proces zal de bloem garen wat van belang is voor het rijzen van de soesjes.
Wanneer de tijd om is doe je het deeg in een kom en roer je het even los.
Laat het deeg een paar minuten afkoelen.
Voeg dan één voor één de eieren toe.
Roer het ei door het deeg tot het goed is opgenomen, roer dan pas het volgende ei doorheen.
Het laatste ei doe je eerst in een kopje en klop je los. Het is namelijk niet zeker dat je deze helemaal nodig hebt.
Het deel moet glad en soepel zijn maar niet lopend zijn.
Het deeg moet een mooi hoopje vormen op de bakplaat en niet uitlopen.
Als het deeg glad en glanzend is kan je het verder verwerken .
Doe het deeg in een spuitzak met glad spuitmondje.
Spuit, op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes deeg van 1 tot 1,5 cm in doorsnede en hoogte.
Na het opspuiten van de soesjes druk je de puntjes plat met een vochtige vinger.
Bak de soesjes voor 15-20 minuten in een voorverwarmde oven.
De soesjes zijn klaar als ze goudbruin zijn. Maak de oven niet open voordat de soesjes goed gebakken zijn, anders storten ze in.
Haal de soesjes na het bakken van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.
Curd
Week het gelatineblaadje in water.
Pureer de mango met een staafmixer.
Doe de mangopuree, passievruchtpulp, suiker en boter in een hittebestendige kom. Roer alles door elkaar en verwarm het au bain-marie tot de boter gesmolten is.
Als de boter volledig gesmolten is en goed gemengd is haal je de kom van de pan.
Voeg dan de eidooiers toe en roer het mengsel goed door.
Zet de kom weer terug op de au bain-marie en blijf goed roeren terwijl het mengsel dikker wordt.
Verwarm de curd tot 80 graden, dan is deze klaar. Het is belangrijk dat je de curd niet laat koken, dan krijg je stukjes gestold ei in je curd, en dat wil je niet.
Haal de curd van het vuur als deze klaar is, roer er dan het, in water geweekte blaadje gelatine doorheen.
Doe de curd vervolgens in een ander schaaltje of bakje en laat afkoelen.
Vulling
Klop de slagroom met het vanillesuiker en klopfix stijf.
Voor dit recept heb ik ongeveer de helft van de soesjes gebruikt, de andere helft van de soesjes heb ik, leeg, ingevroren om een andere keer te gebruiken.
Snijdt de onderkant van de soesjes in, maak er een kruisje in.
Spuit er vervolgens een beetje slagroom in, de soesjes vul je verder met de mango-passievrucht curd, deze moet wel afgekoeld zijn maar nog niet helemaal opgesteven zodat hij nog gemakkelijk te spuiten is.
Leg de soesjes na het vullen op kop op een bord, dit zodat de curd er niet uit kan lopen.
Leg de soesjes na het vullen nog even terug in de koelkast zodat de curd helemaal kan opstijven.
Afwerking
Snijdt de chocolade in stukjes, doe deze met de boter in een magnetronbestendig schaaltje.
Smelt dit in de magnetron, steeds voor 20 seconden, roer na iedere keer de chocolade en boter door.
Herhaal dit tot de chocolade en boter helemaal gesmolten zijn.
Doe de geraspte kokos in een schaaltje.
Als de soesjes klaar zijn voor de afwerking doop je ze met de bovenkant in de gesmolten chocolade, laat de overtollige chocolade van het soesje af lopen. Doop ze vervolgens in de kokos.
Leg de soesjes op een bord en laat de chocolade opstijven in de koelkast.