CupCakeCute

Blauwe bes roomkaas Babka

/ 231 views / 0 reacties
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijdens mij vakante kwam ik op Pinterest Babka’s tegen en ik besloot hiermee aan de slag te gaan. Met dit recept maak je twee Babka’s. Met de vulling kan je variëren zoveel als je wil en naar smaak aanpassen.

Blauwe bes vulling
  • 570 gram blauwe bes (vers of uit de diepvries)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 150 gram kristalsuiker
Deeg
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 250 ml volle melk
  • 512 gram bloem
  • 67 gram kristalsuiker + 1 eetlepel
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 142 gram ongezouten roomboter, zacht en in blokjes
Roomkaasvulling
  • 230 gram roomkaas
  • 100 gram kristalsuiker
Siroop
  • 80 ml water
  • 80 gram kristalsuiker
Je begint met de blauwe bes vulling omdat deze nog moet afkoelen en daarmee wat opstijven.
Hiervoor doe je alle ingrediënten in een pan en dit breng je zachtjes aan de kook.
Laat het doorkoken totdat je ziet dat het in is gedikt en redelijk de gewenste dikte heeft bereikt, met afkoelen zal het nog verder indikken. De gewenste dikte is die van jam.
Doe de bloem, suiker en het zout bij elkaar in een kom en meng dit kort door.
Verwarm de melk tot ongeveer 43 graden Celcius en doe dit in een mixkom, strooi er een eetlepel suiker en de gist in, roer en laat ongeveer 5 minuten zijn werk doen tot het gist begint te schuimen.
Voeg de bloem, de suiker, het zout, de eieren en de vanille bij het gist mengsel en meng op lage snelheid tot alles goed is gemengd. Mix dan nog op middelmatige snelheid tot je een mooi en soepel deeg hebt.
Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en meng nog 4 minuten door tot het een mooi geheel is. Het kan zijn dat je af en toe de zijkanten van de kom schoon moet schrapen om de boter goed door het deeg te laten mengen.
Als het deeg een mooi geheel is doe je deze in een ingevette kom welke je afdekt met huishoudfolie.
Laat het deeg 1 tot 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Meng de roomkaas en de suiker door elkaar voor de vulling.
Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en deel het in 2 gelijke delen.
Kneedt het deeg door en rol het uit tot een plak van ongeveer 30 bij 40 cm.
Smeer eerst de helft van de roomkaasvulling op de deegplak, laat hierbij 2 cm van de randen vrij.
Smeer hier vervolgens de afgekoelde blauwe bes vulling overheen.
Rol het deeg vanaf de korte kant zo strak mogelijk op tot een mooie rol.
Het uiteinde van de rol maak je wat nat met water en knijp je samen met de rest van de rol zodat het vast komt te zitten.
Snij vervolgens de rol in de lengte doormidden.
Plak aan 1 van de uiteindes de 2 halve rollen samen en ‘vlecht’ het brood door steeds 1 halve rol over de andere te leggen.
Leg het gevochten brood voorzichtig in een, met bakpapier beklede, brood- of cakevorm.
Doe hetzelfde met het tweede deel van het deeg.
Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat een uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bak het brood in ongeveer 40 minuten af.
Maak ondertussen de siroop door het water en de suiker in een pannetje te verwarmen tot de suiker is opgelost.
Laat de siroop afkoelen.
Als de Babka’s afgebakken zijn haal je ze uit de oven en bestrijk je ze met de siroop. Laat voor ongeveer 10 minuten in het blik afkoelen, haal ze er daarna uit met behulp van het bakpapier en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Je bewaard de Babka’s door ze goed in te pakken in huishoudfolie als ze zijn afgekoeld, dan kan je ze 3 dagen bewaren buiten de koelkast en 5 dagen in de koelkast. Ook kan je de Babka’s in de vriezer bewaren door ze goed in te pakken in huishoudfolie en daarna in een zipzak voor 1-2 maanden. Ontdooi ze dan gedurende een nacht in de vriezer.
Door: Danielle

0 reacties