Chocolade Babka
Ingredients
- Deeg
1 zakje Droge gist of 21 gram verse gist
250 ml Volle melk
512 gram Bloem
67 gram Kristalsuiker + 1 eetlepel
1 theelepel Zout
2 Eieren
1 theelepel Vanille extract
142 gram Ongezouten roomboter
- Chocolade vulling
170 gram Pure chocolade
125 gram Ongezouten roomboter
80 gram Poedersuiker
50 gram Cacaopoeder
1/4 theelepel Zout
- Siroop
80 ml Water
80 gram Kristalsuiker
- Decoratie
10 gram Fijne chocolade chunks
Het recept voor het deeg is voldoende voor twee babka’s. De vulling is voldoende voor één babka, wil je twee dezelfde babka’s maken dan verdubbel je de vulling. Ik kies er vaak voor om twee verschillende babka’s te maken.
Bereiding
Begin met het deeg, dit moet nog langere tijd rijzen. Verwarm de melk tot ongeveer 43 graden Celsius en doe dit in een mixkom, strooi er de eetlepel suiker en de gist in, roer en laat ongeveer 5 minuten zijn werk doen tot het gist begint te schuimen.
Doe de bloem, suiker en het zout bij elkaar in een kom en meng dit kort door.
Voeg de bloem, de suiker, het zout, de eieren en de vanille bij het gist mengsel en meng op lage snelheid tot alles goed in gemengd. Mix dan nog op middelmatige snelheid tot je een mooi en soepel deeg hebt.
Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en meng nog 4 minuten door tot het een mooi geheel is. Het kan zijn dat je af en toe de zijkanten van de kom schoon moet schrapen om de boter goed bij het deeg te laten komen.
Als het deeg een mooi geheel is doe je deze in een ingevette kom welke je afdekt met huishoudfolie.
Laat het deeg voor 1 tot anderhalf uur rijzen op een warme plek.
Maak ondertussen de chocoladevulling. Hiervoor doe je de fijngehakte chocolade met de boter in een pannetje. Roer het regelmatig door en laat het rustig aan smelten. Als de chocolade en de boter gesmolten zijn klop je hier de rest van de ingrediënten doorheen tot het een geheel is. Doe het vervolgens in een kom en laat zeker 15 minuten afkoelen. Niet in de koelkast want het moet nog goed uit te smeren zijn.
Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en deel het in 2 gelijke delen.
Kneedt het deeg door en rol het zo dun mogelijk uit in een rechthoekige vorm.
Smeer de chocoladevulling over het deeg, laat hierbij 2 cm van de randen vrij.
Rol het deeg vanaf de lange kant zo strak mogelijk op tot een mooie rol.
Het uiteinde van de rol maak je wat nat met water en knijp je samen met de rest van de rol zodat het vast komt te zitten.
Snij vervolgens de rol in de lengte doormidden.
Plak aan 1 van de uiteindes de 2 halve rollen samen en ‘vlecht’ het brood door steeds 1 halve rol over de andere te leggen. Maak een krans van het deeg door beide uiteindes aan elkaar vast te plakken, dit doe je door het deeg eerst wat nat te maken en vervolgens wat samen te knijpen.
Leg het gevlochten brood voorzichtig op een, met bakpapier beklede, bakplaat.
Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bak het brood in ongeveer 35 minuten af.
Maak ondertussen de siroop door het water en de suiker in een pannetje te verwarmen tot de suiker is opgelost.
Laat de siroop afkoelen.
Als de Babka’s afgebakken zijn haal je ze uit de oven. Laat voor ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen. Leg ze hierna met behulp van het bakpapier op een rooster om verder af te laten koelen. Bestrijk de babka met de siroop en strooi er nog wat chocolade chunks overheen.