CupCakeCute

Pistache Babka

/ 26 views / 0 reacties
Bereidingstijd 3,5 uur
Moeilijkheidsgraad Gevorderde

Ingredients

  • Pistache vulling
  • 85 gram Ongezouten Pistache

  • 45 gram Fijne kristalsuiker

  • Snuf zout

  • 50 gram Roomboter

  • Deeg
  • 1 zakje Droge gist (7 gram) of 21 gram vers gist

  • 250 ml Volle melk

  • 512 gram Bloem

  • 67 gram Kristalsuiker + 1 eetlepel

  • 1 theelepel Zout

  • 2 Eieren

  • 1 theelepel Vanille aroma

  • 142 gram Ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

  • Siroop
  • 80 ml Water

  • 80 gram Kristalsuiker

  • Decoratie
  • 10 gram Ongezouten pistachenootjes, gehakt

Bereiding

Het recept voor het deeg is voldoende voor twee babka’s. De vulling is voldoende voor één brood, wil je twee dezelfde babka’s maken dan verdubbel je de vulling. 

Je begint hiervoor met de pistache vulling zodat deze kan afkoelen. Verwarm de oven voor op 150 graden. Rooster de pistachenootjes 10 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat in de voorverwarmde oven. Na het roosteren maal je de nootjes met de suiker en het zout in bijvoorbeeld een keukenmachine. Maal dit helemaal fijn, als het gaat tot een pasta. Hierna voeg je de boter in kleine blokjes aan toe en dit laat je malen tot het één geheel is. 

Deeg

Verwarm de melk tot ongeveer 43 graden Celsius en doe dit in een mixkom, strooi er de eetlepel suiker en de gist in, roer en laat ongeveer 5 minuten zijn werk doen tot het gist begint te schuimen. 

Doe de bloem, suiker en het zout bij elkaar in een kom en meng dit kort door. 

Voeg de bloem, de suiker, het zout, de eieren en de vanille bij het gist mengsel en meng op lage snelheid tot alles goed in gemengd. Mix dan nog op middelmatige snelheid tot je een mooi en soepel deeg hebt. 

Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en meng nog 4 minuten door tot het een mooi geheel is. Het kan zijn dat je af en toe de zijkanten van de kom schoon moet schrapen om de boter goed bij het deeg te laten komen. 

Als het deeg een mooi geheel is doe je deze in een ingevette kom welke je afdekt met huishoudfolie. 

Laat het deeg voor 1 tot anderhalf uur rijzen op een warme plek. 

Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en deel het in 2 gelijke delen. 

Kneedt het deeg door en rol het zo dun mogelijk uit in een rechthoekige vorm. 

Smeer de pistachevulling over het deeg, laat hierbij 2 cm van de randen vrij. 

Rol het deeg vanaf de lange kant zo strak mogelijk op tot een mooie rol.

Het uiteinde van de rol maak je wat nat met water en knijp je samen met de rest van de rol zodat het vast komt te zitten. 

Snij vervolgens de rol in de lengte doormidden. 

Plak aan 1 van de uiteindes de 2 halve rollen samen en ‘vlecht’ het brood door steeds 1 halve rol over de andere te leggen. Maak een krans van het deeg door beide uiteindes aan elkaar vast te plakken, dit doe je door het deeg eerst wat nat te maken en vervolgens wat samen te knijpen. 

Leg het gevlochten brood voorzichtig op een, met bakpapier beklede, bakplaat. 

Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat een uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 175 graden en bak het brood in ongeveer 35 minuten af. 

Maak ondertussen de siroop door het water en de suiker in een pannetje te verwarmen tot de suiker is opgelost. 

Laat de siroop afkoelen.

Als de Babka’s afgebakken zijn haal je ze uit de oven. Laat ze ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen. Leg ze hierna met behulp van het bakpapier op een rooster om verder af te laten koelen. Bestrijk de babka met de siroop en strooi er nog wat gehakte pistachenootjes overheen.  

Door: Danielle

0 reacties